wes-hicks-Xg LGdZVPe0-unsplash

Ottende uge efter fødslen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

Nu har du været til kontrol hos din læge efter cirka 8 uger. Ved kontrollen undersøger lægen underlivet for at kontrollere din knibeevne og se, om bristningerne er helet. Hvis alt ser ud, som det skal, kan du gradvist øge dit aktivitetsniveau. Husk at træne indefra og ud, og start med knibeøvelser og bækkenbundstræning.

Tænk over, om du oplever nogen gener, og tøv endelig ikke med at søge lægehjælp. Det er helt normalt, at du stadig føler dig øm eller tung i skeden, men det er en god idé at få det tjekket. Dit østrogenniveau er lavt efter en graviditet, især hvis du ammer. Det påvirker dine slimhinder, hvilket kan føre til irritation, ømhed og tørhed i skeden. Det er helt normalt og forsvinder med tiden. Indtil da kan du anvende en østrogen-gel, som fås i håndkøb. Gelen kan lindre ubehag og nogle gange afhjælpe situationen helt.

Dit blodtryk, dit hæmoglobinniveau og din vægt bliver målt ved kontrollen. Sammen med din læge kan du gennemgå fødslen, blandt andet hvordan du oplevede den, og hvordan du har det med din nye rolle som forælder. I taler også om sexliv og parforhold. Har det påvirket jeres relation? Det er vigtigt at tale om. Som partnere har man ofte forskellige forventninger og opfattelser, når det gælder forholdet efter en graviditet. Din læge kan også kigge på dit ar og afgøre, om det heler, som det skal.

Nogle dage og stunder føles overkommelige, mens andre føles tunge at komme igennem. Det kan være en hjælp at lade de tunge dage passere og tænke, at der nok skal komme bedre dage senere. Gå en tur, betro dig til en, som står dig nær, prøv at komme væk fra det, som du har svært ved at håndtere lige nu. Lav planer om, eller aflys dem. Der kommer flere muligheder.

Kilde:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034