Preg-Life-17

Om ammehormoner

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I løbet af det døgn, hvor modermælken løber til, er kroppen fyldt med hormoner. Nogle mødre mærker det meget tydeligt, mens andre ikke mærker så meget til det. Det er meget almindeligt, at du som mor føler dig meget grådlabil og sensitiv. Det er en helt normal reaktion, og det er vigtigt at være opmærksom på, så du ikke bliver bange, når du sidder derhjemme med din nyfødte og græder i stedet for at føle dig glad.

Når moderkagen er ude at kroppen, falder koncentrationen af østrogen og progesteron, og så får de to ammehormoner oxytocin og prolaktin frit spil.

Oxytocin

Oxytocinet er et fantastisk ”ro-og-hvile-hormon”, som får moren til at føle sig rolig, får blodtrykket til at falde og fremmer tilknytningen til barnet (når oxytocinet peaker). Det påvirker nedløbsrefleksen, altså det at mælken strømmer ud. Det kan være en fordel at vide, at det er helt normalt, at der går op til to minutter, før mælken kommer ud. En anden fantastisk egenskab ved oxytocin er, at det gør moren mere åben for at begynde at lære sit barn at kende.

Oxytocinet kan påvirkes/hæmmes af stresshormoner som adrenalin eller kortisol. Det betyder, at hvis du føler dig træt, har ondt eller er urolig, kan det være svært at få mælken ud. Prøv i så fald at finde en stilling, hvor du sidder godt. Måske føles det behageligt at sidde med rank ryg med en pude i lænden og en lille skammel under fødderne, at sidde tilbagelænet eller at ligge ned og amme, så du kan slappe af. Du kan også have et varmetæppe over skuldrene, hvis det føles rart, eller få massage, hvis du kan lide det.

Prolaktin

Det andet ammehormon, prolaktin, er det mælkestimulerende hormon, og det påvirkes ikke af stresshormonerne kortisol og adrenalin. Det mælkeproducerende hormon gør, at mælken ikke forsvinder fra den ene dag til den næste. Man ved også, at prolaktin peaker om natten. Det betyder, at hvis barnet sutter meget om natten, aktiveres det mælkestimulerende hormon, og mælkemængden øges i løbet af et par dage.

En del mødre føler sig nedstemte i dagene efter fødslen og føler slet ikke den glæde, som de gerne vil føle.