nausea

Kvalme

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kvalme er en meget almindeligt forekommende gene. Den starter som regel efter den fjerde uge, hvor produktionen af graviditetshormoner skyder i vejret. Symptomerne er typisk værst i uge 7-10 og fortager sig derefter i løbet af uge 12-14. Mange føler en let kvalme, især om morgenen, mens andre har det virkelig dårligt og i en periode kaster op flere gange om dagen. Nogle få kvinder har kraftig graviditetskvalme og kaster op under hele graviditeten, hvilket kaldes for hyperemesis gravidarum. Hvis man lider af dette og kaster op meget ofte, kan det være nødvendigt at blive indlagt på sygehus for at få drop. Tal med din jordemoder eller læge, hvis du lider meget af kvalme.

Det kan være en trøst at vide, at kroppen altid sørger for, at barnet får den nødvendige næring til at udvikle sig, så du behøver ikke at være urolig for, at barnet tager skade af, at du kaster op.

Der findes ingen sikker kur mod kvalmen. Der er dog en række husmoderråd, som kan være et forsøg værd, eftersom de har vist sig at hjælpe mange kvinder af med disse gener.

  • Hvis kvalmen er værst om morgenen, kan det hjælpe at spise noget, inden du står op
  • Spis små portioner, og spis ofte
  • Undgå stærke lugte, eftersom de kan forværre kvalmen
  • Prøv eventuelt akupunktur, som er et alternativ, der hjælper på en del kvinder.

Hvis du kaster op, er det vigtigt, at du drikker meget vand, så du ikke bliver dehydreret. Forsøg også at tage den med ro og undgå stress. Spørg altid din læge eller jordemoder til råds, inden du tager medicin mod graviditetskvalme.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.