9-Short-Months-Birth-Center-Verlillian (115 of 127)

Jeg har ikke nok mælk

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det er helt normalt, at man som forælder er bekymret for, om der er nok modermælk til barnet. Barnet vil måske sutte ofte, og du bliver usikker på, om det får mælk nok. Det er svært at føle sig sikker, når man ikke ved nøjagtigt, hvor meget barnet spiser. Man ønsker næsten, at man havde gennemsigtige bryster med målestreger. Men sådan har naturen altså ikke valgt, at det skal være.

Tegn på, at amningen fungerer

Du kan godt regne med, at amningen fungerer, og at barnet får nok mad, hvis det:

  • Gaber stort om brystet, når det sutter
  • Sutter kraftigt og aktivt og med et normalt suttemønster med små pauser
  • Ligger med hagen ind mod brystet, og næsen er fri
  • Arbejder med kæben og synker
  • Ligger tæt på dig
  • Er tilfreds og aktivt efter amningen (men måske vil spise igen efter kort tid)
  • Tisser mindst 8 gange i døgnet og har afføring
  • Din oplevelse af amningen er positiv, og din brystvorte ligner sig selv bagefter

Det kan du selv gøre

Den mængde modermælk, som din krop producerer, afhænger også af, hvordan du tager dig af dig selv. Tænk på følgende:

  • Læg barnet hud mod hud med næsen fri, og sørg for at amme, når du ser barnets tegn på sult, og de kommer ofte i den første tid. De signalerer til din krop, at den skal producere mere mælk, og det fremmer amningen. Jo mere du ammer, desto mere mælk har du. Udbuddet styres af efterspørgslen. Giv barnet 2-4 bryster pr. måltid ved at skifte tilbage til det foregående bryst.
  • Drik meget. Fyld køleskabet med friskpresset juice og smoothies, så du kan drikke noget med et højt næringsindhold, når du skal producere mælk. Hav altid noget at drikke inden for rækkevidde, når du ammer.
  • Hvil dig meget. Selv om dagen skal du trække gardinerne for, slukke for mobiltelefonen og tage en lur. Udnyt muligheden, mens barnet sover. Det har stor betydning for, at du har energi til at amme om aftenen/natten, og hvor meget mælk du producerer senere. Du er sandsynligvis i søvnunderskud fra slutningen af graviditeten, selve fødslen og dagene derefter.
  • Lav brystkompressioner ved at klemme forsigtigt på brysterne, samtidig med at barnet sutter.
  • Få hjælp fra jordemoder, egen læge eller en ammeklinik, hvis ovenstående ikke hjælper.

Støtte fra sundhedsvæsnet

I sundhedsvæsnet kigger man på ammestatus og barnets adfærd ved brystet. Hvis intet af ovenstående hjælper, kan man prøve at bruge et ammesystem. Det består af en flaske med udmalket modermælk eller modermælkserstatning, der hænges om morens hals, og en tynd slange, der munder ud ved brystvorten. Når barnet sutter på brystet og slangen, får barnet modermælk fra brystet og modermælk/modermælkserstatning fra flasken. På den måde får barnet mælk nok og bliver tilfreds, samtidig med at brysterne stimuleres til at producere mere modermælk til senere. Det fører ofte til en øget mælkeproduktion, så brugen af ammesystemet kan nedtrappes.

Ammesystemet kan købes på apoteket (med tydelige og gode instruktioner), hvis du vil prøve selv.

Tip! Hvis du synes, at slangerne er i vejen, og at det føles besværligt og frustrerende, kan du bare lægge ammesystemet væk og gøre som normalt, og så prøve ammesystemet igen, næste gang du ammer.

Bemærk! Hvis barnet har gul hud (gulsot), er døsigt og hurtigt falder i søvn ved brystet, bør du ringe til din læge.