Tredje trimester

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

(Fra graviditetsuge 28 til fødslen)

Tredje og sidste trimester varer fra den første dag i graviditetsuge 28, og indtil barnet er født.

Nu er barnet næsten færdigudviklet, og under resten af graviditeten fortsætter barnet med at blive længere og tage på. Hvis barnet blev født nu, ville det have gode muligheder for at overleve uden for livmoderen, men ville sandsynligvis have brug for pleje og hjælp med at få føde og at trække vejret. Et barn, der fødes inden 37. uge, betragtes som for tidligt født. Selvom barnet godt kan overleve at blive født så tidligt, vil hver dag og uge barnet bliver i livmoderen bidrage til en mere stabil udvikling af barnets lunger, kognitive funktioner og modenhed. Udviklingen går langt hurtigere i livmoderen end udenfor, så tiden i livmoderen har stor værdi for barnet. Det er værd at tænke på, når graviditeten føles, som om den varer en evighed.

I tredje trimester kan mange opleve en del af de graviditetsgener, der ellers har fortaget sig, og visse gener bliver kraftigere. Mange oplever, at de bliver trætte eller sløve, får kvalme og har svært ved at sove. Det kan være en anstrengende del af graviditeten, men det betyder, at du snart skal møde dit barn.

Det er vigtigt, at du mærker dit barn bevæge sig jævnligt. I tredje trimester er det godt, hvis du har identificeret et mønster i barnets bevægelser. Barnets bevægelser bør ikke aftage i slutningen af graviditeten, men de kan ændre karakter, når barnet får mindre plads at bevæge sig på.

Tredje trimester er også en tid, hvor mange forbereder sig til både fødsel og forældreskab. Der findes flere gode kurser til vordende forældre. Det kan være rart at krydse de praktiske forberedelser af på din huskeliste, men de kan også være en mental forberedelse på den kommende tid. Visualisering og målbilleder er en strategi, som er effektiv for mange vordende forældre, når de skal forsøge at forstå, hvordan forældreskabet og den kommende tid vil se ud.