AdobeStock 230584988

Hvad er syntetisk oxytocin og hvordan det virker

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Oxytocin blev opdaget i 1960’erne og blev kort efter brugt som lægemiddel under og efter fødsel, primært på grund af den gavnlige effekt på livmoderens sammentrækning og mælkekanalerne i kvindens bryst under amning.

Hvad det er

Syntetisk oxytocin er næsten identisk med det naturlige hormon. Den smertestillende effekt af kunstigt oxytocin er lig med det hormon, vi selv skaber, men der er den forskel, at kvantiteten kan variere og påvirke os forskelligt. Det er dog værd at nævne, at syntetisk oxytocin ikke kan komme forbi blod/hjerne-barrieren, og derfor ikke har samme beroligende effekt som vores egenproducerede.

Hvorfor og hvordan det anvendes

Under fødslen bliver syntetisk oxytocin nogle gange brugt til at hjælpe kvinden ved at give hende mere kraftfulde veer for at undgå, at fødslens hastighed sænkes, og til at give både mor og barn kræfter. Hormonet gives intravenøst og kvinden, der modtager det, vil ofte føle at veerne bliver kraftigere inden for 15-30 minutter. Meningen med denne behandlig er at tilføje oxytocin til kroppen i en mængde lignende den under naturlige forhold. Det svære er at måle og kopiere det samme mønster for den naturlige frigørelse af oxytocin i forhold til den kunstigt tilførte. Det er derfor, der ofte gives forskellige mængder, afhængigt af situationen og hvor modtagelig kvinden er over for hormonet. Behandlingen administreres med et præcist program, der kan tilpasses individuelt så både mor og barn er sunde og raske, som fødslen skrider frem.

Dosering

Hver kvinde tilbydes en mindre dose af syntetisk oxytocin enten intramuskulært eller intravenøst, så snart at fødslen er komplet for at hjælpe livmoderen med at trække sig sammen. Dette er en forholdsregel for at forhindre mere blødning end normalt. Eftersom kroppen på naturlig vis frigiver høje niveauer af oxytocin efter fødslen, er dette rutinebehandling og en anbefaling fra sundhedsvæsenet. Det er ikke en nødvendig behandling, hvis kvinden er sund og graviditet og fødsel har været normal, så kan man undlade dette.

Amning

En anden slags syntetisk oxytocin kan fås som spray og bruges til at assistere amning. Sprayen kan bruges direkte på brysterne eller gennem næsens slimhinder. Denne slags behandling med oxytocin er ikke rutine på hospitalerne, men en specifik behandling, der kan anbefales af professionelt sundhedspersonale.

Find mere information om oxytocin i artikler og værktøj under kategorien “graviditet”.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.