Detroit-birth-photography-HannahS (268)

Hjælp, jeg ammer hele tiden!

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Når du oplever, at du ammer ofte og meget, er det første spørgsmål, hvor gammelt dit barn er. Der er nemlig stor forskel på, hvilke råd du får, afhængigt af om du har en nyfødt eller et lidt større barn. Det nyfødte barn

I de tre første døgn, hvor mælken løber til, sutter barnet ofte rigtig meget. Så får det den råmælk, der er i brysterne. Råmælk/kolostrum, som ikke altid er synlig for det blotte øje, indeholder al den næring, som barnet har brug for, samt antistoffer, proteiner og andet, som er godt for barnet. Et frisk og fuldt udviklet barn sutter ofte straks efter fødslen og kan derefter sove meget i det første døgn. I de efterfølgende døgn vil barnet dog sutte mindst otte gange i døgnet og ofte væsentligt mere. Det er helt almindeligt, at barnet sutter oftere og mere om aftenen. Forsøg at forberede dig i løbet af dagen ved at hvile og fylde på med mad og drikke.

Sådan gør du

  • Giv skiftevis barnet det ene og det andet bryst. Når barnet slipper brystet, falder i søvn og vågner igen, skifter du bryst. Mange gange skal barnet have "fire bryster" per måltid. For eksempel: Du starter med det ene bryst, skifter til det andet og tager en pause. Måske skifter du ble og går tilbage til det første bryst (det tredje) og afslutter med en godnatslurk fra det andet bryst (det fjerde). Se det som et "fireretters måltid".
  • Lad barnet ligge hud mod hud med frie luftveje.
  • Tænk på, at når barnet sutter, stimulerer det mælkeproduktionen – jo mere barnet sutter, desto mere mælk er der senere. Jo mindre barnet sutter, desto mindre mælk er der senere. Du kan se det, som at barnet bestiller mælk ved at sutte.

Mange forældre synes, at det er svært at vide, om barnet får mad nok. Når et barn vil sutte hele tiden og tisser og har afføring flere gange om dagen, skyldes det som regel ikke, at det har ondt i maven. Du kan roligt fortsætte med at amme, når barnet giver tegn til at være sultent, og sørge for at hvile dig og få meget væske. Vær nærværende og se, hvad barnet gør ved brystet, og foretag en evaluering, hver gang du har ammet.

Tænk sådan her

Når du sidder med dit nyfødte barn ved brystet hele tiden, kan du tænke på, at det ikke bliver ved med at være sådan i hele amningsperioden. Jo længere tid der går, desto færre gange om dagen skal du amme. I skal nok finde en rutine, der passer til jer. Tænk på, at det er i en begrænset tid. Det er nogle dage eller en uge her i starten, hvor dit barn vil spise meget ofte (men alle børn er forskellige), og jo mere barnet sutter, desto mere mælk "bestiller" barnet til senere.

Amning og nærhed

Barnet vil gerne ligge tæt på dig og din partner, sandsynligvis hele tiden. Amning handler ikke kun om mad, men også om nærhed og tryghed. Barnet har lige ligget inde i din mave. Det har brug for masser af nærhed i lang tid efter fødslen. Du kan bruge en vikle lige fra starten – så ligger barnet tæt på dig, og du har hænderne fri.

Det lidt større barn

Hvis dit barn er lidt større, og du oplever, at du ammer meget ofte, kan det være en god idé at være opmærksom på, hvordan barnet opfører sig, når det ligger ved brystet. Sutter det aktivt? Ligger det og hyggesutter, og falder det måske endda i søvn med brystvorten i munden? Det er helt okay. Men hvis du oplever, at barnet vågner og er sultent, så snart du fjerner det fra brystet, skal du måske ikke lade barnet ligge og sove med brystvorten så længe ad gangen. Lad barnet sutte, men mere aktivt ved at vække det, mens du venter på at skifte til det andet bryst. Du kan give barnet bryst 1-4 gange per måltid.

Sådan gør du

Du kan vække barnet ved at lægge din finger i barnets hånd (gribe- og sutterefleksen hænger sammen) og på den måde få barnet til at sutte igen. Det er helt normalt, at barnet holder små pauser. Giv det tid, så du ikke tager barnet væk fra brystet for hurtigt. Når du fjerner barnet fra brystet, vil du nogle gange opleve, at det vågner med det samme og vil sutte mere, fordi det stadig er sultent. Lad barnet få brystet igen. Og vær mentalt forberedt på, at måltidet måske ikke er slut endnu. Hvis du tænker, at nu har barnet spist færdigt, så nu skal du spise eller gå i bad, eller hvad du nu havde tænkt dig, kan det føles som en større anstrengelse at begynde at amme igen.

Find altid ud af, om barnet er helt mæt. Først derefter er det din tur til at gøre det, du har planlagt.