Chinelle-Rojas-018

Første uge efter fødslen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

De kommende dage kan være overvældende. Du og din krop har brug for at restituere efter graviditeten og fødslen. Betragt det som en periode, hvor du kan nulstille, komme til hægterne, hele og knytte bånd til barnet. Når moderkagen er blevet udstødt, er din krop ikke længere i en graviditetstilstand. Det indebærer både fysiologiske og mentale forandringer, som alle styres af hormoner.

De hormoner, der var dominerende under graviditeten, falder nu til lave niveauer, mens andre hormonniveauer skyder i vejret. Man kan roligt sige, at du befinder dig på en følelsesmæssig rutsjebanetur lige nu, og det er ikke så underligt, hvis du føler dig træt eller har brug for fred og ro.

Oxytocin og prolaktin

Oxytocin og prolaktin er de to hormoner, der har den største indvirkning. Oxytocin styrer nedløbsrefleksen, og prolaktin sørger for, at der bliver produceret mælk. Selvom du ikke ammer, vil disse hormonforandringer påvirke dig.

Oxytocin og prolaktin gør dig mere følelsesladet. Årsagen til dette er endnu ukendt, men der findes teorier om, at denne tilstand skal bidrage til at fremme tilknytningen og sensitiviteten til dit barn.

Baby blues

På den tredje dag efter fødslen føler mange kvinder sig nedstemte og på grådens rand uden at forstå hvorfor. Det kaldes baby blues, som du måske har hørt om. Helt op til 80 % af alle kvinder oplever dette efter fødslen, så det er altså helt normalt at have det sådan.

I løbet af den første uge aftager disse følelser gradvist. Vi ved dog, at søvnmangel kan forværre disse symptomer, så sørg for at sove, når du kan i løbet af dagen, især hvis natten har været en udfordring. Tal med dine nærmeste – både om, hvordan du har det, og om der er noget, de kan hjælpe med, så du kan sove og få den støtte, du har brug for.

Restitution

Mad, drikke og hvile hjælper dig med at restituere efter fødslen – både fysisk og mentalt. Vær tæt på dit barn, forkæl dig selv, og sæt resten af tilværelsen på pause indtil videre. Mange føler sig pressede til at tage imod besøg og komme ud i livet igen kort tid efter fødslen, selv om det ikke er det, de har lyst til. Disse dage er særligt vigtige for dig, eftersom du lige har født, men også for din familie som helhed. Det tager tid at knytte bånd, pusle og amme, og du er nødt til at fokusere på dine følelser her og nu. Stol på dine instinkter i forhold til, hvad der er rigtigt for dig og din familie.

Livmoderen er en muskel på størrelse med en knyttet næve inden graviditeten, som derefter vokser for at gøre plads til barnet og moderkagen. Den muskel skal nu trække sig sammen til sin oprindelige størrelse. Også såret, hvor moderkagen sad fast på livmodervæggen, trækker sig sammen for at mindske blødningen og gøre sårområdet i stand til at hele.

Barselsflåd

I de første par dage kommer der klart, rødt blod fra det område, hvor livmoderen sad fast, og mængden kan være lidt større, end når du har menstruation. Det er første stadie af det såkaldte barselsflåd. Udflåddets mængde og udseende ændrer sig med tiden fra en klart rød, frisk blødning til en mørkere rød og derefter til brunligt, koaguleret blod. Efter nogle uger har barselsflåddet en bleggul farve. Det kommer fra såret og er et tegn på, at det er ved at hele. Barselsflåddet kan have en lidt speciel lugt, men hvis lugten bliver kraftig og ubehagelig, kan det være et tegn på infektion.

Efterveer

Du kan opleve såkaldte efterveer, når livmoderen trækker sig sammen. Det er smerter, der opstår, når livmoderens muskler trækker sig sammen, som de gjorde ved fødslen – nu gør de det, så livmoderen kan vende tilbage til sin normale størrelse. Efterveerne optræder som regel, når man ammer, eftersom amning hjælper livmoderen med at trække sig sammen. Brug en varmepude, og tag smertestillende medicin efter behov. Efterveerne kan være noget mere smertefulde, når man har født sit andet barn, hvilket er helt normalt.

Hævelse og ømhed

Du vil sandsynligvis føle dig øm og hævet i de første dage efter fødslen, så du bør være forsigtig, når du går på toilettet. Et køligt trusseindlæg kan lindre hævelsen, og ved at skifte det ofte i de første dage kan du mindske risikoen for infektion. Tag smertestillende medicin ved behov, så du kan holde ud at stå op og bevæge dig rundt. Det gavner kroppens heling, at du bevæger dig lidt.

Tommelfingerreglen er, at du bør få det lidt bedre for hver dag, Hævelserne kan komme og gå, men du bør føle, at det går den rigtige vej. Blødninger og smerter skal aftage gradvist, ikke blive værre. Hvis du bemærker, at blødningen tiltager i den første uge, skal du kontakte fødeafdelingen. Der kan være stykker af moderkagen eller fosterhinden, som forhindrer livmoderen i at trække sig sammen og blødningen i at stoppe.

Forsøg at drikke meget væske, og undgå at sidde stille. Det er vigtigt, at du får gang i fordøjelsessystemet efter fødslen, da mange kvinder har problemer med dette. Spis frugt, eller drik juice lavet af frugter, som hjælper fordøjelsen på vej, for eksempel blommer, pærer eller kiwi. Hvis det føles ubehageligt at gå på toilettet, kan du forsøge at holde et trusseindlæg mod dit mellemkød som støtte. Så kan du mærke, hvor trykket er, og det vil som regel gøre dine toiletbesøg mindre ubehagelige.

Til dig, der ammer

Din krop begynder at producere moden modermælk mellem dag 3 og 4, og dine bryster vil føles hævede. Prøv at amme, når dit barn signalerer sult, og hvis noget føles forkert, skal du endelig bede om hjælp med det samme. Du kan hjælpe nedløbsrefleksen på vej og lindre den værste hævelse ved at bruse dine bryster med varmt vand.

Du kan også tage ibuprofen for at mindske inflammation og hævelse. For nogle kvinder går amningen som en leg, men mange har brug for hjælp og støtte, for at det skal fungere. For nogle kvinder er amning ikke det bedste alternativ. Vi har lavet en ammeguide med råd og vejledning om alt fra ammehormoner til amning efter et kejsersnit. Der er videoklip, som forklarer, hvordan man malker ud med hånden, og råd til, hvad du kan gøre, når dit barn ikke vil tage brystet. Du finder artiklerne under Artikler & Værktøjer og videoerne om amning under Play.

Til dig, der har født ved kejsersnit

Et kejsersnit er et stort kirurgisk indgreb i bugen. Der er flere forskellige lag, som skal hele efter et kejsersnit, hvilket kræver, at kroppen får tid til at restituere. Du skal sørge for ikke at lave for store bevægelser, og mange har brug for støtte for at kunne bevæge sig omkring. Du har brug for at tage smertestillende medicin i starten, og man kan som regel opnå gode resultater ved at kombinere paracetamol og ibuprofen. I nogle tilfælde er det nødvendigt at tage morfin, men det er en balancegang.

På den ene side er det vigtigt, at du ikke har så ondt, at du ikke kan komme ud af sengen og bevæge dig omkring så meget som muligt. På den anden side påvirker morfin dit fordøjelsessystem og gør det trægt. Dine tarmbevægelser er i forvejen påvirket af operationen, og det er vigtigt, at der kommer gang i systemet. Ellers kan det føre til yderligere smerter og ubehag. Hvis du har smerter i skuldrene, skyldes det som regel din mave. Dette fænomen kaldes irradierende smerter eller reflekssmerter og opleves typisk efter et kejsersnit på grund af luft og gasser i bugen efter operationen. Det kan hjælpe at lægge en varmepude på det sted, der gør ondt.

Det bedste middel mod fordøjelsesproblemer er dog at gå omkring. Det er sandsynligvis ikke helt nemt, eftersom det gør ondt og føles ubehageligt at bevæge sig. Sundhedspersonalet kan give dig gode råd om, hvordan du kommer op og ned i sengen, og hvad du kan ikke kan gøre i de første dage. Når du skal op af sengen, skal du starte med at lægge dig på siden. Brug armene i stedet for dine coremuskler til at trykke fra, så du kommer op at sidde. Sørg for, at der er nogen hos dig, når du rejser dig op første gang. Hvis du ikke kan gå og stå i de første dage, er det en god idé at sidde på sengekanten og cykle med benene for at få gang i blodomløbet, så du mindsker risikoen for blodpropper. Gør det for eksempel ondt, når du hoster eller anstrenger dig, kan det hjælpe at holde en pude mod operationssåret.

De første forbindinger skal blive siddende i to til fem dage, afhængigt af hvilken type forbinding det er. Det er også noget, som sundhedspersonalet kan hjælpe dig med at skifte. Du kan tage brusebad, som du plejer, selvom du har forbindinger på. Hold øje med tegn på infektion, fx pus, rødme, hævelse og smerter. Du bør også være opmærksom på, om du får feber efter dit kejsersnit. Hvis du oplever nogen af disse symptomer, kan det være et tegn på infektion, og så bør du kontakte din fødeafdeling.

Kilde:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034
  • Stewart E. D. & Vigod N. S. (2019). Postpartum Depression: Pathophysiology, Treatment, and Emerging Therapeutics. Annu Rev Med. Jan 27;70:183-196. DOI: 10.1146/annurev-med-041217-011106
  • Sutton D. C. & Carvalho B. (2017). Optimal Pain Management After Cesarean Delivery. Anesthesiol Clin. Mar;35(1):107-124. DOI: 10.1016/j.anclin.2016.09.010