AdobeStock 333064947

Forberedelse til kejsersnit

Ida Jørgensen

ByIda Jørgensen

Jordemoder

I dag kommer mange børn til verden ved kejsersnit. Det er den mest almindelige bugoperation i Vesten, og herunder kan du se en oversigt over de mest almindelige årsager til planlagte kejsersnit:

  • Barnet ligger i sædestilling, dvs. med numsen først.
  • Barnet er for stort i forhold til kvindens bækken.
  • Kvinden har fødselsangst
  • Kvinden eller barnet har en sygdom som påvirker den vaginale fødsel.
  • Kvinden har født ved kejsersnit en eller flere gange tidligere.

Stil spørgsmål

I bliver informeret om operationen af fødselslægen, jordemoderen og narkoselægen, der skal deltage i operationen. Spørg endelig løs – der findes ingen dumme eller unødige spørgsmål. I har brug for at forstå, hvordan et kejsersnit foregår, føle jer trygge ved proceduren og få mulighed for at føle jer som en del af det, der sker. Det adskiller sig fra forberedelserne til en vaginal fødsel, som handler mere om veer, smertelindring, vejrtrækning og afslapning.

På nogle fødeafdelinger har kvinden og barnet mulighed for at ligge sammen på opvågningsafsnittet efter kejsersnittet. Hvordan er rutinerne for det på jeres sygehus? Man kan også komme med ønsker. Vil I vælge jeres egen baggrundsmusik? Eller skal partneren have mulighed for at klippe navlestrengen over, når barnet er født?

Under selve kejsersnittet

Det er helt normalt at være urolig og nervøs før og under et kejsersnit. Hvis I er meget bange eller nervøse, skal I endelig sige det til sundhedspersonalet. Ved et planlagt kejsersnit kan I forhåbentlig være sammen, side om side, under hele operationen. Selve indgrebet er afskærmet bag en operationsdug, så I ikke kan se det. Til gengæld vil I kunne høre alt, der sker på operationsstuen. Ved at trække vejret sammen, stille og roligt, kan I hjælpes ad med at fokusere og slappe af. Det kan også være afslappende, hvis du som partner eller fødselshjælper blødt og forsigtigt stryger den fødende over kinder og pande. Eftersom operationsstuen er fyldt med fremmede mennesker, kan det være en udfordring at skabe en privat sfære i lokalet. Som partner kan du hjælpe ved at sidde helt tæt på og måske holde din partner i hånden og snakke sammen, mens kejsersnittet foretages.

Barnet kommer ud

Mange bliver overraskede over, hvor hurtigt det går at få barnet ud. Pludselig lyder barnegråden i lokalet. Det kan blive utroligt følelsesladet for jer begge to. Måske får du som mor mulighed for at hilse på dit barn allerede på operationsstuen og holde det lidt, gerne hud mod hud. Det er især vigtigt, hvis kvinden og barnet ikke er indlagt sammen umiddelbart efter kejsersnittet, men er nødt til at være adskilt i et stykke tid. På de fleste sygehuse får I lov til at sidde med barnet, mens kirurgerne syr operationssåret sammen.

Hold barnet hud mod hud

I timerne efter operationen kan partneren i nogle tilfælde være den, der skal tage sig af barnet, mens den fødende kommer til hægterne på opvågningen. De fleste nyfødte kan sagtens klare sig uden mad et stykke tid. Det vigtigste er, at barnet får nærhed og hjælp med at holde varmen. Det gør man bedst ved at holde barnet hud mod hud, og derfor kan det være en god idé, at du som partner vælger tøj, som er nemt at åbne foran.

Tiden på sygehuset

Et kejsersnit er et stort indgreb i maven, og det kan tage lidt længere at komme sig end efter en vaginal fødsel. For at såret skal kunne hele ordentligt, er partneren nødt til at tage en stor del af ansvaret med barnet og de praktiske gøremål, mens I er på sygehuset og derhjemme.

Hurtigt op og gå

Det er en god idé at komme på benene så hurtigt som muligt for at undgå komplikationer efter operationen. Du bliver hurtigere mobil, hvis du får tilstrækkelig smertelindring. På sygehuset bliver du som nyopereret bedt om at vurdere din smerte med jævne mellemrum, så du ved behov kan få mere smertelindring. Det må gerne stramme og trække i operationssåret, men det må ikke gøre meget ondt! Som regel er det ikke noget problem at komme i gang med amningen, selvom man har født ved kejsersnit.

Når I kommer hjem

Når I kommer hjem, skal I tage den med ro og hvile jer, når I får mulighed for det. Mærk efter, om I orker at få besøg af venner og familie, og sluk gerne telefonen, inden I lægger jer til at sove. Selve sårhelingen tager nogle uger, og i mellemtiden skal du som opereret helst ikke løfte noget, der er tungere end dit nyfødte barn.

Det bedste er, hvis din partner kan tage sig af alle de huslige pligter i de første uger derhjemme, så du helt slipper. Det er både energi- og tidskrævende at være nyopereret og samtidig tage sig af et lille barn. Det varierer meget fra person til person, men det kan tage op til et halvt år at komme sig helt efter et kejsersnit, men mange føler, at de kan fungere nogenlunde som normalt i hverdagen allerede efter nogle uger.

Kilder:

  • 1177, www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/graviditet/graviditetsbesvar-och-sjukdomar/rhd-negativ-blodgrupp-och-graviditet
  • Lindgren, H. Christensson, K. & Dykes, AK. (2022). Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. 2 uppl., Lund: Studentlitteratur.