Chinelle-Rojas-012

Fødslen går i gang

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Fødselsarbejdet kan begynde af sig selv på to forskellige måder:

  1. Det mest almindelige er, at veerne begynder. De fleste kvinder beskriver det som en form for menstruationssmerter, der ofte opfattes som diffuse og utydelige smerter i området omkring lysken og lænden. Det er ikke så almindeligt, men nogle gange har man meget smertefulde veer med korte intervaller lige fra starten. Hvis veerne ikke begynder, venter man normalt op til to døgn, før fødslen sættes i gang ved hjælp af hormoner.
  2. I cirka 15 procent af tilfældene starter fødslen ved, at vandet (fostervandet) går. Hos nogle kommer der kun lidt fostervand ud, hvilket kan gøre det nemt at forveksle med almindeligt udflåd. Hos andre løber der store mængde fostervand ud, og så er der ingen tvivl. Fostervandet er som regel farveløst, som vand med nogle få hvide flager i, men nogle gange kan fostervandet være gulligt/grønligt. Hvis fostervandet er grønligt, betyder det, at barnet har haft afføring i fostervandet.

Hvis du tror, at vandet er gået, skal du kontakte den fødeafdeling, hvor du skal føde. Så informerer jordemoderen dig om, hvad du skal gøre, og hvad der kommer til at ske. Hvis alt er, som det skal være, og du og barnet har det godt, haster det ikke med at tage til fødeafdelingen for at blive kontrolleret. Det mest almindelige er dog, at vandet går i slutningen af udvidelsesfasen.

Kilder: Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.