Detroit-birth-photography-HannahS (224)

Flaskemadning

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Madningen handler ikke kun om mad. Det er også en unik mulighed for nærhed, varme, hudkontakt, øjenkontakt, kærlighed og samspil mellem forældre og barn. Disse faktorer er lige vigtige, uanset om man ammer eller mader sit barn med sutteflaske.

Et barn, der mades med flaske, skal helst mades af dig som forælder for at styrke samspillet mellem jer. Sikker kontakt hud mod hud i starten fremmer også tilknytningen og medfører flere fordele for barnet: Det falder til ro, får et mere stabilt blodsukker og kan nemmere holde sig tilpas varmt. Hvis barnet ligger tæt på dig, kan det også fornemme duften af den, der mader.

Sådan gør du

Når du mader barnet, skal du sidde behageligt, have alt inden for rækkevidde og forsøge at skabe et roligt miljø. Gennem berøring i forbindelse med madningen frigives "ro-og-hvile-hormonet" oxytocin hos barnet, og når det sutter på sutteflasken frigives også mavehormoner, som stimulerer fordøjelsen og er med til at berolige barnet.

Sådan blandes modermælkserstatningen Når du blander modermælkserstatningen, er det vigtigt, at du følger anvisningerne for mængde, blanding og holdbarhed på emballagen. Den anbefalede mængde pr. måltid og døgn varierer, afhængigt af barnets alder, vægt og appetit.

Ved behov kan du få individuel rådgivning af din jordemoder eller egen læge. Du kan også få hjælp med at vælge et passende produkt, hvis der for eksempel er allergi i familien.

Sådan skal du sidde Når du giver flaske, er det en fordel at holde barnet halvt siddende i din favn, så du støtter barnets hoved og nakke med din arm. Det giver dig mulighed for at have øjenkontakt med dit barn, mens du mader det.

Barnets tegn på sult Det er vigtigt at tilpasse madningen til barnets sult. Nyfødte viser ofte forskellige tegn på sult. Når barnet drejer hovedet, søger efter noget at sutte på, tager hænderne op til munden og lidt efter lidt bliver misfornøjet og græder, er det tegn på, at barnet er sultent.

Det skal du tænke på, når du mader barnet Når du mader, skal du forsøge at holde flasken stille og lade være med at presse på, hvis barnet vil tage en pause i madningen. Du behøver ikke altid at fjerne flasken for at lade barnet holde en pause. Hold den i stedet vandret, lad barnet holde en pause, og løft flasken igen, når barnet begynder at sutte.

Nogle børn har brug for at bøvse et par gange, når de bliver madet, men det varierer meget fra barn til barn. Nogle gange har barnet brug for en stunds nærhed i din favn, når det har spist.

Flaskesut og flaske

Hvis barnet får udmalket modermælk, skal mælken opbevares i køleskab, fra det pumpes ud, til barnet skal mades. Når barnet får modermælk eller modermælkserstatning, skal den være stue- eller kropstempereret.

Valg af model Valg af flaskesut og flaske er mest et spørgsmål om smag og behag. Nogle børn foretrækker en bestemt type flaskesut. Det væsentlige er dog, at flaskesutten har et lille hul, så madningen ikke går for hurtigt.

Rengøring og pleje Rengør flaskesut og flaske, hver gang du har givet flaske. Det gør du nemmest ved at skylle dem i koldt vand og derefter vaske dem med varmt vand og opvaskemiddel og til sidst skylle flaskesut og flaske omhyggeligt med rent vand. Kog flaske og flaskesut i cirka 5 minutter en gang om dagen.

Støtte fra omgivelserne Mange finder stor glæde i at made et lille barn. Hvis det er muligt, skal du som forælder selv give dit barn flaske. Omgivelserne kan hjælpe til med andre praktiske gøremål, for eksempel at blande modermælkserstatning, vaske sutteflaske, lave mad til forældrene og gøre rent.

Mødre, der ikke kan eller vil amme, skal altid respekteres af deres omgivelser. Hvis man er ked af, at man ikke kan amme, kan man altid tale med sin jordemoder eller egen læge for at få støtte og råd.

Madningen er en stund, hvor barnet og du som forælder udvikler et nært og unikt samspil, som er vigtigt for barnets følelsesmæssige udvikling.