kevin-liang-xBLv ddXr8k-unsplash

Fjerde uge efter fødslen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

Det er helt normalt, at du stadig bløder, men blødningen bør gradvist aftage og skifte farve fra frisk blod i starten til mørkebrunt blod. Fire uger efter fødslen bør du ikke længere have smerter på grund af bristninger. Hvis du har det, skal du kontakte din læge for at blive undersøgt.

Som nybagt forælder – uanset om du er alene, eller I er to forældre, der er fælles om forældreansvaret – er det vigtigt at have støtte og et netværk. Der vil helt sikkert være tidspunkter, hvor I begge to, sammen og hver for sig, har brug for tid, så I kan værne om jeres forhold.

Til dig, der ammer

Hvis du ammer, er de indledende udfordringer måske ved at være overstået, så amningen er blevet en rutine. Men det kan også være, at du har kæmpet med amningen uden at få det til at fungere, og at det er svært og gør ondt.

Hvis det ikke fungerer at amme, kan du vælge at bruge modermælkserstatning som et supplement for at gøre amningen mere overkommelig. Og hvis det bliver for meget, har du altid mulighed for at holde op med at amme. Ingen af disse løsninger gør dig til en dårligere forælder. Børn, der får modermælkserstatning, udvikler sig fuldstændig normalt. Hvis du vil blive ved med at amme, men stadig føler, at du har udfordringer, skal du endelig ikke tøve med at bede om hjælp. Husk, at beslutningen er helt op til dig. Hvis du har svært ved at amme, har du ret til at få hjælp og støtte. Sundhedsplejersken kan hjælpe dig med at øve amningen, og der findes ammeklinikker flere steder i landet, hvor du kan betale for at få hjælp.

Ammeguiden indeholder information, som kan hjælpe dig i de mange forskellige situationer, der kan opstå, når du ammer.

Søvn

Alle børn er forskellige. Nogle sover hele natten og er glade og tilfredse, både når de falder i søvn, og når de vågner. Men det gælder langt fra alle børn. Nogle virker aldrig tilfredse, græder og vil trøstes konstant – også om natten.

Som forælder har du ingen mulighed for at påvirke, hvordan dit barn kommer til at opføre sig. Prøv at være fælles om at tage ansvar for jeres barn, hvis I kan. Sørg for at få aflastning, så du kan være alene og lade op – især hvis du er enlig forælder. Hvis dit barn græder konstant, kan det være et tegn på kolik. I så fald har du og dit barn brug for støtte og hjælp fra sundhedsplejersken.

Restitution

Med tiden får du skabt rutiner i hverdagen, men der vil altid være mange nye udfordringer. Det kan være let at glemme, men husk, at din krop er fantastisk. Prøv lige at overveje, hvad den har været igennem. Det er ikke så underligt, at den har brug for tid til at hele. Lad dig ikke stresse af det. Både du og dit barn får de bedste forudsætninger for at hele, hvis du giver dig selv ro til at hele. Der er sikkert visse ting, som du føler, at du godt kan gøre, mens der er andre, som du hellere vil vente med. Du bør for eksempel vente med at jogge og gå lange ture. Dine muskler, ligamenter og sener har været udsat for en stor belastning i en lang periode, og de skal have tid til at restituere. Lad være med at føle dig presset til at begynde at træne. Tænk i stedet på, at du skal hvile dig i form. Lyt til din krop, og tilføj fysisk aktivitet gradvist.

Brug tid på at mærke efter, hvordan du har det. Hvis du føler, at du er på grådens rand, ked af det eller nedstemt flere gange om dagen, kan det være en god idé at tale med din sundhedsplejerske om det. Hun kan sørge for, at du får hjælp.

Det kan også være, at du føler dig bedre tilpas nu. Uanset hvad, skal du give dig selv tid til at reflektere over, hvordan du har det. Det kan være en kæmpe hjælp at skrive dine tanker ned i en dagbog. Vi tror, at vi kan huske, hvordan vi havde det på et bestemt tidspunkt, men i virkeligheden har vi svært ved at genkalde os, hvordan vi havde det for bare et par dage siden. Måske føles det positivt at skrive det ned, men det kan også være en hjælp at gå tilbage og se, hvordan din trivsel har ændret sig over tid.

Kilde:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034