pexels-nappy-3584088

Femte uge efter fødslen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

Helingen fortsætter, og barselsflåddet er sandsynligvis aftaget. Hvis du stadig har ondt eller har brug for smertestillende medicin, kan det være en god idé at nævne det for din sundhedsplejerske eller egen læge. Du skal ikke gå og have ondt.

Forældreskabet håndteres forskelligt fra familie til familie, og der findes ingen regler, der fungerer for alle. Inden barnet er født, kan man ikke vide, hvordan det er, eller om man kan håndtere den nye situation, man befinder sig i. Men du behøver ikke at vide det på forhånd. Du skal nok klare det og finde din egen vej. Mange vil komme med velmenende råd. Accepter deres råd, men følg kun dem, der passer til din situation og føles rigtige for dig. Du er den bedste mor for dit barn. Stol på dine instinkter, men bed om støtte, hvis din uro bliver uoverkommelig.

Til dig, der har født vaginalt

Hvis du fik en alvorlig bristning i skeden, en såkaldt bristning af tredje eller fjerde grad, eller en kompliceret bristning af anden grad, er det vigtigt, at der bliver fulgt nøje op på den. Det kan involvere alt fra jævnlige undersøgelser til træningsprogrammer og i visse tilfælde kirurgi. Det sker på den fødeafdeling, hvor du fødte, eller på en gynækologisk afdeling. Du har ret til denne behandling. Tal med din sundhedsplejerske eller egen læge for at få at vide, hvordan det håndteres i det område, hvor du bor, eller bed din læge om en henvisning til en fysioterapeut.

Til dig, der har født ved kejsersnit

Det kan tage tid at hele efter et kejsersnit, og det er helt almindeligt, at man oplever en diffus følelsesløshed omkring arret. Nærmest som om området er bedøvet.

Det skyldes, at nerverne blev skåret over i forbindelse med indgrebet, så det kan vare lidt, før følelsen vender tilbage. Nerver, der er blevet skåret over, vokser ud igen, så det med tiden kommer til at føles normalt igen. Hos nogle kan det endda give smerter omkring arret. I starten, når nerverne er nydannede, sender de "forkerte" signaler, så selv en let berøring kan opleves som smertefuld. Det er ikke unormalt, men det varierer, hvor lang tid, der går, før det forsvinder. Du kan hjælpe processen på vej ved at massere eller ae området for at "akklimatisere" huden og nerverne. Senest et år efter kejsersnittet bør det føles, som det gjorde inden indgrebet.

Kilde:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034