9-Short-Months-Birth-Center-Verlillian (15 of 41)

Er du urolig eller bange for at skulle amme?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Måske er du allerede under graviditeten begyndt at føle dig urolig over, hvordan det bliver at amme – eller måske endda bange? Det er helt normalt at være bange for at skulle amme. Måske har dine veninder fortalt skrækhistorier om amning, som gør dig usikker på, om du vil amme. Eller også har du selv oplevet et ubehageligt og traumatiserende ammeforløb tidligere, som påvirker, om du vælger at amme denne gang.

Ammeforberedende samtaler

Hvis du tidligere har haft svært ved at amme, kan du allerede under graviditeten bede om en ammeforberedende samtale med din jordemoder eller en sundhedsplejerske.

Ved en ammeforberedende samtale fokuserer man på, at perioden lige efter fødslen skal blive en positiv oplevelse med det nye barn. Det vigtige er, at du får mulighed for at tale om, hvordan det var sidste gang, og hvad du gerne vil gøre anderledes denne gang. Det er også vigtigt, at du får information om amningen i den første tid og om barnets adfærd og evner. Amning handler meget om det enkelte barn, og nu får du et nyt barn med en anden personlighed, en anden sutteteknik og en anden mundmotorik. I forbindelse med denne samtale skriver du eller I en ammeplan. Den skal respekteres af personalet i hele plejekæden.

Hvordan vil du helst gøre?

Det er en god idé at forberede sig mentalt på amningen allerede under graviditeten. Opsøg information om amningen i den første tid, om det nyfødte barns adfærd, barnets tidlige søge- og sutteadfærd, brysternes og din krops amningsfysiologi – og mærk efter, hvad du selv har lyst til. Tal gerne med din eventuelle partner eller en god ven.

Måske kommer du frem til, at du vil prøve at amme (og finde ud, hvad det er for et barn, du har fået denne gang, og hvordan det føles), at du vil delamme, eller at du slet ikke vil amme. Uanset hvad du vælger, er det din beslutning, som ingen har ret til at sætte spørgsmålstegn ved.