santiago-blando-gE q66Hex2A-unsplash

Ellevte uge efter fødslen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

Det er sundt at tabe sig i et langsomt og jævnt tempo efter graviditeten. Et for hurtigt vægttab kan påvirke dit generelle velvære, dit hæmoglobinniveau og din mælkeproduktion. Ud fra et lægefagligt perspektiv er det vigtigt, at du kommer ned på den vægt, som du havde inden graviditeten, da der ellers er større risiko for komplikationer såsom forhøjet blodtryk, næste gang du bliver gravid.

Der findes en vis videnskabelig evidens for, at amning fremmer vægttab efter fødslen. Det gælder dog ikke for alle, og hos nogle kvinder har amningen ingen indvirkning på vægten. Fysisk aktivitet er gavnlig på mange måder, men dit vægttab efter fødslen påvirkes mest af alt af din kost, og hvor mange kalorier du indtager. Hvis du har svært ved at tabe dig, skal du skære ned på de hurtige kulhydrater såsom slik, chips og kager. Spis meget forskelligt. Der er mange fordele ved en varieret kost. Den kan være med til at forbedre din appetit, hvis du spiser for lidt, og dæmpe din sukkertrang, hvis det er det, du kæmper med. Spis mad fra så mange fødevaregrupper som muligt for at få dækket dit behov for vitaminer og mineraler. Et godt eksempel er at kombinere C-vitamin med jernholdige fødevarer. C-vitaminer gør det lettere for kroppen af optage jern, hvilket stabiliserer dit hæmoglobinniveau.

Nogle kvinder har dog tværtimod det problem, at de taber sig for hurtigt. Det kan være utroligt anstrengende for energiniveauet og ens generelle velvære. Når du ammer, har din krop brug for mere energi end ellers, og du får den ekstra energi gennem den mad, du spiser. Normalt har man som kvinde brug for mellem 1800 og 2000 kalorier om dagen. Når du ammer, øges behovet med 200 til 500 kalorier om dagen. Hvis du taber dig for meget, selvom du indtager nok kalorier, har du muligvis problemer med dit stofskifte. I så fald skal du kontakte din læge for at få hjælp.

Sex og intimitet

Hvis du er i et forhold, skal der også arbejdes på din relation og din libido. Der kan gå et stykke tid, før du føler dig parat til at dyrke sex igen, men jeres relation og nærhed til hinanden har brug for næring. På nuværende tidspunkt er der ingen sundhedsmæssig grund til ikke at dyrke sex, men det er helt normalt ikke at føle lyst.

Træthed eller et barn, der kræver en stor del af din opmærksomhed, kombineret med hormonel udmattelse, kan blokere for din sexlyst. Det kan være en trøst at vide, at helt op til 50 % af alle kvinder oplever smerter ved samleje i de første seks måneder efter fødslen. Hvis lysten er der, men du føler ubehag, kan det hjælpe at bruge glidecreme eller en østrogen-gel samt at dyrke andre former for sex end samleje. Start med at ligge tæt, kramme og røre ved hinanden. Giv dig selv lov til at mærke, og giv hinanden nærhed og plads.

Kilde: - Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier. - Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034