vince-fleming-k8Dqzu25nd8-unsplash

Hvad er fjerde trimester, og hvorfor kalder vi det fjerde trimester?

Ida Jørgensen

ByIda Jørgensen

Jordemoder

I løbet af graviditeten fokuserer personalet på hospitalet på selve graviditeten, moderen og det nyfødte spædbarns helbred. Dette gælder især i løbet af den sidste måned af graviditeten, da denne er fyldt med flere besøg hos jordemoderen og kontroller, hvor moderens og barnets helbred nøje bliver overvåget og vurderet. Dette bliver efter graviditeten overtaget af en sundhedsplejerske, der undersøger barnets helbred og trivsel.

Udtrykket fjerde trimester

Fjerde trimester er et udtryk, der er opfundet af en børnelæge og videnskabsmand ved navn Harvey Karp. Han mener, at vi bliver født et trimester for tidligt, og at de første 3-4 måneder efter graviditeten derfor skal ses som en forlængelse af selve graviditeten, når det angår barnets behov for opmærksomhed og dens udviklingsevne. Men for den nybagte mor findes der også et fjerde trimester.

Den kommende periode kan være overvældende

Der er ofte opfølgning på moderens helbred med flere kontroller 5 til 8 uger efter graviditeten. Men mange kvinder oplever en forvirring omkring, hvorhenne de skal henvende sig ved problemer. I fjerde trimester flyttes fokus ofte fra den tidligere graviditet til det at få en nyfødt baby. Det kan føre til en intens periode, hvor der er risiko for, at moderens helbred og velbefindende bliver nedprioriteret. Det er en krævende periode, der ofte leder til søvnløshed, nye krav samt væsentlige fysiske og psykiske ændringer. Samtidig med at det er meningen, at kroppen skal hele og restituere.

Du har ret til støtte og hjælp, når du har brug for det.

Mange mennesker oplever, at det er svært at definere, hvad der er "normalt", og hvad der ikke er, men det er en tid til tilpasning, restitution, heling samt tilknytning til det nye barn. Du og din krop skal restituere efter en graviditet og fødsel. At kalde denne periode fjerde trimester er et forsøg på at vise, at behovet for pleje og støtte ikke slutter efter graviditeten, men snarere at kroppen, sindet og den generelle velvære blandt kvinder stadig gennemgår forandringer og en helingsproces. Derfor ønsker vi at gøre dig opmærksom på denne periode og give dig den støtte, du har brug for.

Kilder: