urine_186907006

Urininkontinens kan være normalt efter en graviditet

Ida Jørgensen

ByIda Jørgensen

Jordemoder

En særlig form for urinlækage er almindelig i den første periode efter fødslen. For nogle varer det bare et par dage, og for andre kan det vare hele uger, men urinlækage forsvinder som regel, når du har genoptrænet musklerne i bækkenbunden.

Kan du træne dig op til at forhindre urinlækage?

I og omkring urinvejene findes der forskellig muskulatur, der forhindrer urinen i at lække. Bækkenbunden understøtter selve strukturen af urinvejene. Det betyder, at vi kan styrketræne for at forhindre urinen i at lække, hvis det viser sig, at det er de muskler, der forårsager lækagen. Hvis du har urinlækage efter din graviditet, anbefales det, at du regelmæssigt træner din bækkenbund. Søg vejledning, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal træne. Vær opmærksom på at afspænding af bækkenbundens muskler er en mindst lige så vigtig del af træningen som knibeøvelserne. Det er en god ide at tale med din læge om problemer med urininkontinens, hvis ikke lige efter fødslen, så ved 8 ugers undersøgelsen. Her kan i aftale, hvordan du skal forholde dig hvis det ikke bliver bedre. I tilfælde af, at lækagen fortsætter efter seks måneder på trods af træning af bækkenbunden, så anbefaler vi, at du søger hjælp. Den undersøgelse, der bliver lavet, har til formål at finde ud af, hvilken type inkontinens du lider af. I de fleste regioner kan det gøres af en sygeplejerske på i en lægeklinik, men du kan også opsøge en gynækolog for at få hjælp til dette.

Der er flere former for urininkontinens

En medicinsk definition af urininkontinens er blevet beskrevet som: "Ufrivillig urinlækage, der er objektivt til at bevise og som resulterer i sociale eller hygiejniske problemer for den enkelte." En lidt enklere beskrivelse af urin-inkontinens er, at du lider af det, når du ikke kan kontrollere din urin og har besvær med ufrivillig urinlækage. Inkontinens kan herefter opdeles i følgende kategorier:

  • Stressinkontinens, dette betyder, at urinen lækker i forbindelse med hoste, latter, motion eller tunge løft. Dette er den mest almindelige form for inkontinens blandt kvinder, mens den ret sjældent rammer mænd. Et typisk tegn er, at der kommer små mængder urin ud, selvom du ikke føler behov for at tisse. De mest kendte faktorer, der forårsager denne type inkontinens blandt kvinder, er graviditeter, fødsler, svær overvægt, tunge løft, længerevarende forstoppelse, vaginale operationer, skader på bindevævet, arvelighed samt kroniske luftrørssygdomme.
  • Trang-inkontinens, viser sig som en pludselig vandladningstrang. Dette sker normalt, når du ikke er i stand til at komme på toilettet i tide.
  • Blandet inkontinens, kommer til udtryk som en blanding af stress og trang-inkontinens.
  • Overløbsinkontinens, rammer typisk mænd med prostataproblemer eller mennesker med sygdomme, der påvirker urinvejene eller urinproduktionen, som f.eks. diabetes eller neurologiske sygdomme.

Da behandlingen for hver af disse typer af inkontinens er forskellig, er det vigtigt, at du får foretaget en undersøgelse for at finde ud af, hvilken slags du har, og hvilken form for behandling, der er den rigtige for dig.

I dag findes der flere typer af behandlinger med gode resultater

For de kvinder, der stadig lider af urinlækage trods genoptræning, ved vi udmærket, at der er en følelse af tabu og usikkerhed omkring, hvorvidt der er hjælp at hente, og hvor man finder den. Ifølge flere undersøgelser fra hele verden ved vi også, at mindre end halvdelen af alle kvinder, der lider af inkontinens, søger lægehjælp for deres problem. Dette skyldes sandsynligvis, at problemet føles pinligt, da der kan være usikkerhed om, hvilken behandling der findes for dette.

I dag findes der mange behandlinger mod det, og der er derfor ingen grund til at holde det for sig selv og lide i stilhed med det. Tøv ikke med at søge hjælp mod dine problemer, og giv ikke op, før alle spørgsmål er blevet besvaret.

Kilder