BBHM-Hospital-Two-16

Hvordan plejer man arret efter et kejsersnit?

Ida Jørgensen

ByIda Jørgensen

Jordemoder

Råd og retningslinjer er forskellige, afhængigt af, hvem du spørger, når det angår pleje af forbinding og tape efter et kejsersnit. Der er dog ikke brug for en særlig ihærdig pleje udover almindelig hygiejne- og sårpleje.

Inden du bliver udskrevet fra hospitalet, tjekker personalet på barselsafdelingen din forbinding. Forbindingen behøver ikke blive skiftet, hvis den ikke er faldet af (og hverken blod eller sårvæske er synligt). Skal du skifte forbindingen, inden du tager hjem, hjælper personalet dig med dette, samtidig med at de inspicerer såret. Efter 5-7 dage kan du fjerne forbindingen. En god ting at vide er, at du sagtens kan gå i bad med den de første par dage.

Forbindingen bør skiftes, hvis den bliver beskidt eller begynder at løsne sig. Den behøver dog ikke at sidde længere end i 10 dage. Når du har fjernet forbindingen, behøver du ikke tildække arret igen, men blot fortsætte med at tape med strips, indtil du skal til kontrol hos lægen. Du kan købe sterile strips på apoteket.

Regelmæssig hygiejne med sæbe er nok, efter du har fjernet forbindingen. Lad vandet løbe ned over såret og undgå helt at skrubbe taperester af de første par uger før såret er helet fuldstændigt.

Helingen af såret begynder med det samme

Et bikinisnit bruges normalt, når der foretages kejsersnit. Dette betyder, at arret vil løbe vandret mellem navlen og symfyseknoglen. Helingen af såret begynder med det samme og det er normalt helet totalt efter cirka 6 uger. Du kan dog opleve smerter og ubehag fra arret i længere tid end dette. Det kan faktisk tage op til et år, før du har fuld følelse i området omkring arret. Det er også svært at sige, hvordan arret kommer til at se ud, inden der er gået et år.

Når sår og ar heler, kan det skifte farver, og det kan også være mere eller mindre hævet, men det er bare en del af hele helingsprocessen. I den første periode skal du dog være opmærksom på risikoen for infektioner.

Forskellige tegn på infektion i såret eller i livmoderen kan være:

  • Øget smerte
  • Blødningen øges eller lugter dårligt
  • Du får feber
  • Såret bliver rødt, hævet, føles varmt eller væskende

Hvis du oplever nogle af disse tegn, bør du straks søge hjælp. Du kan enten kontakte barselsafdelingen hvor du var indlagt efter din fødsel, din egen læge eller ringe til 1813.

Ny hud har brug for støtte

Når arret heler, skabes der ny hud, og den nye hud har brug for støtte. Derfor kan det være godt at blive ved med at tape arret op, også efter de 6 uger. Den nye hud er følsom over for sol. Det er derfor vigtigt at beskytte arret med tape, tøj og solbeskyttelse, hvis du skal opholde dig ude i solen efter kejsersnittet. Brug et bredt stykke operations-tape og tape så langs arret, således at hele arret dækkes. Tanken er, at tapen aflaster presset på den nye hud, der dannes. Det øgede pres og belastning af den nye hud kan betyde, at det kosmetiske resultat af helingen og bredden af arret ikke vil være helt tilfredsstillende. Ifølge undersøgelser, der er foretaget, kan det at tape arret op i 3 måneder efter operationen reducere størrelsen af ardannelsen og forhindre at du får stivhed i arret. Men nogle kvinder finder det udfordrende at tape det op så længe efter.

Der er ikke blot én måde at pleje dit ar på. Nogle vælger at bruge tape i to uger, mens andre taper det i op til et år. Der er ikke et rigtigt eller forkert svar, du skal gøre det, der føles bedst for dig. Det vigtigste er, at du er opmærksom på infektionstegnene.

Kilder

  • Atkinson J-A., McKenna K., Barnett A., McGrath D. & Rudd M. A randomized, controlled trial to determine the efficacy of paper tape in preventing hypertrophic scar formation in surgical incisions that traverse Langer's skin tension lines. (2005) Plastic Reconstructive Surgery
  • Rosengren H., Askew D., Heal C., Buettner P., Humphreys W. & Semmens L. Does taping torso scars following dermatologic surgery improve scar appearance? (2013) Dermatology Practical & Conceptual. PMID: 23785651 doi: 10.5826/dpc.0302a13