arren-mills-OOH-HyhM4t4-unsplash

Armassage efter et kejsersnit?

Ida Jørgensen

ByIda Jørgensen

Jordemoder

Efter et kejsersnit kan det følgende ar give ubehag for mange kvinder, endda når arret er helet og ser helt normalt ud. Man kan opleve følelsesløshed i området, og berøring af arret, kan føles ubehageligt. Årsagen til dette kan være begrænsninger i arrets fleksibilitet.

Efter enhver form for operation dannes der arvæv, og dette består delvist af collagen. Ar kan heles på mange forskellige måder, nogle gange heler de pænt og lige og forårsager minimale ændringer, men dog kan arvæv også heles knudret og ujævnt. Bortset fra hævelse og rødme, så kan dette også forringe hudens og vævets fleksibilitet, såvel som sammenvoksning med de lavere niveauer, hvilket betyder mave- og muskellagene. Dette kan forårsage smerte under ægløsning eller enhver anden form for anstrengelse.

Det kan tage op til et år for nervefibrene at vokse ud igen. Det er normalt, at et ar fra et kejsersnit er rødt og ømt i starten. Det er også helt normalt at opleve prikken eller følelsesløshed i ar-området. Selvom helingsprocessen begynder tidligt, kan det tage op til et helt år for nervefibrene at vokse ud igen og hele fuldstændigt, og dette vil påvirke, hvordan arret vil se ud og føles.

Hvordan kan armassage hjælpe?

Armassage er noget, der kan udføres dagligt, og er beregnet til at tilpasse/tilvænne og strække huden omkring arret ud. Dette kan mindske smerten og endnu vigtigere forbedre fleksibiliteten i huden såvel som i bugvæggen. Udover at mindske ubehag og smerter i forhold til arret, så kan armassage også mindske synligheden af arvævet. De generelle retningslinjer består som regel i at begynde med en blid udstrækning af både hud og ar, dog bør du først have opfølgning hos en læge for at være sikker på, at der ikke er problemer med arret, før du begynder med massagen.

To teknikker til armassage efter et kejsersnit:

  1. Udstrækning af huden omkring arret
  2. Massér arret direkte

Udstrækning af huden

Placer to fingre 1-2 centimeter (omkring en finger) væk fra arret og begynd enten ovenfra eller nedefra, og byt derefter rundt. Stræk huden omkring arområdet ved at bevæge fingrene op og ned. Fortsæt denne bevægelse langs hele arrets længde. Stræk derefter huden rundt om arområdet ved at bevæge fingrene fra side til side. Fortsæt denne bevægelse langs hele arrets længde. Afslut med at strække huden ved at lave cirkelbevægelser over og under arret, både med og mod uret.

Udfør/Udfør massagen omkring arret 5 - 10 gange dagligt.

hands1

Massér arret direkte

Dette er en teknik, som du kan begynde at bruge cirka 12 uger efter et kejsersnit.

  • Tryk forsigtigt med en eller to fingre direkte på arret.
  • Massér arret ved at trække fingrene 1 - 2 cm (ca. en finger) på tværs af arret, hold der i 5-10 sekunder,
  • Gentag i hele arrets længde og stræk i alle retninger (op, ned, fra side til side og rotér).

Du kan afslutte massagen ved at "rulle" arret blødt mellem din pegefinger og tommelfinger. Du løfter blot arret og ruller langs hele arrets længde i 5-15 sekunder.

hands2

Hvis du oplever, at der er områder med nedsat fleksibilitet eller ruhed, så bør du bruge mere tid på at massere disse områder. Det skal ikke være smertefuldt, når du udfører massagen, men det er normalt at opleve en smule ubehag eller en “prikkende” fornemmelse. Undersøgelser af armassage har vist gode resultater, hvis du påbegynder massagen omkring 6 uger efter fødslen, såvel som at hvis du begynder den op til 2 år efter fødsel med kejsersnit, er de gavnlige effekter stadig intakte. Massage er ikke obligatorisk, men for nogle kan det være gavnligt.

Kilder: