priscilla-du-preez-Wxhsx3X10OA-unsplash

Fjerde trimester og parforholdet

Magnus Sjöström

ByMagnus Sjöström

Psykoterapeut, par- og familieterapeut

At få børn er psykologisk set en kæmpe forandring for enhver kærlighedsrelation. Det er en af de største udfordringer et par kan stå over for, både, hvad angår din egen identitet og rolle i forholdet, samt hvad angår dynamikken med din partner. Selv forholdet til vennerne, forældre og din partners familie vil komme til at ændre sig.

Der kan opstå mange spørgsmål

At få et barn vil sætte to spørgsmål på dagsordenen - et i forhold til din egen historie og familien, du er vokset op i, og dette gælder også for din partner. Det andet spørgsmål er i relation til at komme videre som en ny familie. Hvilken slags familie bliver i? Hvilke grænser vil I sætte for jeres barn? Hvor involveret bør dine og din partners respektive forældre være i jeres nye familie? Vil i stadig komme til at se jeres venner i samme omfang? Hvordan skal I dele ansvaret af opdragelsen af jeres børn? Hvordan vil det gå med kærlighedsforholdet mellem dig og din partner? Hvornår vil du få tid til at være alene, nu hvor et barn vil kræve meget af den kærlighed og opmærksomhed, du selv nyder?

Parrådgivning er normalt

Under mit professionelle arbejde som parrådgiver, har jeg oplevet det meget almindeligt, at par opsøger mig i denne stressende tid. Oven i al forventningsglæden ved at få et barn, tårner bjerge af udfordringer sig op i parforholdet. Det kan for eksempel handle om manglende sex og nærhed mellem parrene, et andet problem kan være de nye mønstre i forholdet, som en af jer, eller begge, er utilfredse med. Det kan også handle om ubehagelige oplevelser i din egen barndom og familie, der er dukket op til overfladen, efter du blev forældre.

At skabe en familie betyder blandt andet, at du omfordeler dine ressourcer og i lang tid kan det virke som om, at du som forælder får mindre af alt. Mindre frihed, mindre kommunikation, mindre søvn, færre penge, mindre berøring og mindre tid. Disse ting falder som regel til ro og bliver stabile efter et stykke tid, og du vil finde balance igen i dit forhold til din partner, såvel som til omverdenen. Der vil blive ved med at opstå problemer, og nogle gange kan udefrakommende støtte være gavnligt.

At skabe en familie fører derudover til glimrende muligheder for at diskutere, hvordan i vil opdrage jeres børn og hvilket liv, i ønsker at leve. Hvilke grænser har vi brug for i vores forhold samt i vores forhold til de respektive familier? For at sikre, at jeres nye familie får den bedste start, er det vigtigt at diskutere disse ting med hinanden. Alle mennesker har forskellige forhold til deres forældre og nogle gange er det givent, at de skal være en del af den nye familie som bedsteforældre. Andre gange er det lige så givet på forhånd, at de ikke skal være en del af den nye familie.

Det er vigtigt at beskytte jeres forhold (vær sammen)

Et andet spørgsmål er; hvordan sætter vi et godt eksempel af kærlighed over for vores børn? Mens vi retter vores kærlighed og opmærksomhed mod barnet, skal vi også huske at passe på forholdet mellem hinanden som partnere. Set fra barnets perspektiv er det også vigtigt, at forældrene passer på hinanden og plejer deres kærlighedsliv. Det har før vist sig, at hvis forældre, tidligt i skabelsen af den nye familie, plejer deres forhold, vil de forblive tætte på hinanden selv når tiderne er hårde. Nogle gange glider forældre fra hinanden, nærmest uden at lægge mærke til det, imellem alle de ting, der skal gøres i den nye familie-konstellation. Det er derfor, det er så god en idé bevidst at pleje forholdet, da kærlighed er noget, der kræver opmærksomhed.

Noget, man skal være opmærksom på, er at selvom der har været svære oplevelser i din egen barndom, så behøver de ikke gentage sig i den nye familie, I skaber. Nye og tætte bånd, både i forhold til din partner og men også jeres børn, kan hjælpe jer med at opleve kærlighed på nye og mere meningsfulde måder.