gravid ammar_178884516

Fungerer amning som et præventionsmiddel?

Ida Jørgensen

ByIda Jørgensen

Jordemoder

Når du gør det perfekt! Efter graviditeten vender din menstruation tilbage i din krops eget tempo. For nogle kvinder vender det tilbage inden for få uger. For andre kan det tage flere måneder, før den vender tilbage. Det kan tage tid for dine hormoner at komme tilbage til det normale, især hvis du ammer.

Hvordan fungerer metoden?

LAM, der står for Lactation Amenorrhea Method, er den metode, der forhindrer en kvinde i at blive gravid gennem amning. Lactation betyder amning eller mælkedannelse. Amenorrhea betyder uden blødning. Din ægløsning kan ophøre i ammeperioden på grund af hormonerne, der hæmmer ægløsningsstimulering.

Amning er blevet undersøgt som et præventionsmiddel i flere forskellige undersøgelser. Fuld amning eller LAM er 98% effektiv til at forhindre ny graviditet, så længe alle følgende betingelser er opfyldt:

  • Har du haft menstruation efter din graviditet? (selv pletblødning tæller)
  • Har du givet dit barn andet end modermælk? Det kan for eksempel være små portioner mad, modermælkserstatning eller vand.
  • Er dit barn ældre end 6 måneder?
  • Er du stoppet med natamning?
  • Ammer du sjældnere?
  • Er der længere intervaller mellem måltiderne, både om dagen og om natten?

Hvis svaret er ja til et af ovenstående spørgsmål, og du vil forhindre en ny graviditet, skal du bruge en anden metode. Du kan blive gravid igen så tidligt som 3 uger efter fødslen, selvom du ammer, og din menstruation ikke er startet igen. Medmindre du ønsker at blive gravid igen, er det vigtigt at bruge en form for prævention hver gang du har sex, også første gang efter fødslen.

Hvorfor må min baby ikke være ældre end 6 måneder?

Dette er et af de kriterier, der er blevet diskuteret og stillet spørgsmålstegn ved. LAM virker sandsynligvis, selv efter at din baby er 6 måneder gammel. WHO's anbefalinger er at amme barnet, indtil det er 6 måneder gammelt, derfor er LAM-undersøgelsen kun baseret på de første 6 måneder. Når barnet er 6 måneder gammelt, begynder det ofte at få delvis fast føde, for eksempel mos og grød. Dette kan udløse ægløsning hos moderen

Undersøgelser viser dog, at hvis en kvinde lykkes med LAM metoden i 6 måneder og vælger at amme samtidig med, at fast føde introduceres, så kan LAM stadig have en effekt. Det er værd at huske på, at ægløsning sker før menstruationen, hvilket betyder, at du kan blive gravid før du oplever den første menstruation.

Kilder: