Bleeding

Blødning mellem uge 12 og 22

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den lille blødningshuskeliste

– Det er helt almindeligt med blødninger i den første del af graviditeten, og det behøver ikke at betyde, at der er noget galt. – Nogle gange finder man ingen årsag til blødningen. – Du kan ikke selv gøre noget for at forebygge en blødning.

Tjek farven!

– En frisk blødning er lyserød til mørkerød i farven. – En mere brunlig blødning betyder, at blødningen er sket tidligere og ikke længere er aktiv

Hold øje med mængden!

– En kraftig blødning er en blødning, hvor du bløder igennem et bind på en time, eller hvis der er mange klumper i din blødning. – Hvis du har en mindre blødning og derudover har det fint, behøver du ikke at søge akut lægehjælp, du kan vente til dagen efter og kontakte dit jordemodercenter for at få rådgivning.

Hvis du oplever et eller flere af nedenstående symptomer, skal du omgående tage til en gynækologisk akutmodtagelse eller tage på skadestuen: – Hvis du bløder, uanset mængde, og samtidig har kraftige mavesmerter i den ene side af maven eller den nedre del af maven. – Hvis du bløder, uanset mængde, og samtidig oplever, at din almentilstand er forringet (du føler dig syg, mat, svimmel og træt). – Hvis du har en aktiv blødning, hvor du bløder igennem et bind på en time, eller hvis der er mange klumper i din blødning.

Der kan være flere årsager til blødninger i uge 12+0 til 21+6:

– Lille blødning efter sex, en såkaldt "post coital" blødning. Livmodertappen kan i nogle tilfælde have let ved at bløde under graviditet, og det er ikke usædvanligt med en lille blødning eller let blodigt udflåd efter penetrerende sex (kan være brunlig udflåd dagen efter sex). Det er helt ufarligt.

– Drueklasegraviditet eller "mola" kan resultere i en kraftig, menstruationslignende blødning. Det er ikke en graviditet, men en samling væskefyldte blærer, som på grund af en stigning i hormoner fører til en positiv graviditetstest. Den er synlig ved en ultralydsscanning. Drueklasen kommer ikke ud af sig selv, men skal skrabes ud ved et mindre, kirurgisk indgreb.

– Infektionsblødninger skyldes for det meste en bakteriel infektion i skeden eller på livmodertappen, ofte i kombination med kraftig og/eller ildelugtende udflåd, og dette behandles med antibiotika. Informer altid din jordemoder, hvis din udflåd ændrer karakter (mængde, udseende, lugt).

– Polypblødning er en let blødning fra en polyp i livmoderhalsen, som for det meste er en helt ufarlig, godartet tumor på livmodertappen. Nogle gange skal den fjernes ved et enkelt kirurgisk indgreb.

– Celleforandringer er usædvanlige hos gravide, men en blødning fra livmodertappen kan være et tegn på livmoderhalskræft. Denne kræftform kan kureres. Man kan godt blive behandlet under graviditeten, men behandlingen skal tilpasses fra patient til patient, afhængigt af hvor langt henne kvinden er.

– Forliggende moderkage eller "placenta prævia", som det hedder på lægesprog, indebærer, at moderkagen ligger lavt i livmoderen og dermed helt eller delvist dækker livmodermunden. Når moderkagen dækker livmodermunden helt eller delvist, er blødninger en typisk komplikation, især når barnet i livmoderen vokser, og trykket på livmoderen dermed øges. Moderkagens placering i livmoderen ses ved rutineultralydsscanningen, der udføres i uge 18-20. Hvis den ligger lavt ved den første ultralydsscanning, bliver der fulgt op på moderkagens placering med yderligere ultralydsscanninger i løbet af din graviditet. En del kvinder bliver indlagt til blødningsobservation en eller flere gange i løbet af graviditeten, hvis moderkagen dækker livmodermunden helt eller delvist. Nogle gange kan det være nødvendigt at give medicin, som hjælper blodet med at koagulere (stivne) hurtigere for at stoppe blødningen. Som regel flytter moderkagen sig længere op i livmoderen, i takt med at den vokser, og man kan ofte føde vaginalt, men hvis moderkagen dækker livmodermunden helt eller delvist i slutningen af graviditeten, skal barnet fødes ved kejsersnit. Ved helt eller delvist forliggende moderkage skal man undgå penetrerende sex i den senere del af graviditeten for at mindske risikoen for blødning. Tal med din jordemoder, hvis du har spørgsmål eller er bekymret.

– Abortblødning er en mere menstruationslignende blødning, som kan være et tegn på en spontan abort. Det er usædvanligt at få en spontan abort i denne del af graviditeten, og årsagen er i så fald oftest, at livmoderhalsen ikke slutter tæt, som den skal, eller en infektion. Inden uge 22+0 skal du søge hjælp hos en gynækologisk akutmodtagning eller skadestuen, hvis du har en aktiv blødning. Abort kan desværre ikke forebygges. Du kan ikke gøre andet end at passe så godt på dig selv som muligt: spise godt, dyrke motion, hvile dig, når du er træt, og lade være med at ryge, drikke alkohol eller tage stoffer. Mange kvinder oplever at få en spontan abort, og for de fleste indebærer det en større eller mindre sorg, som skal bearbejdes. Kroppen kan også sørge fysisk efter en abort. Du kan læse mere om dette i vores tekst ”Spontan abort”.

For at diagnosticere årsagen til en blødning foretager man en vaginalundersøgelse, og nogle gange kan det være nødvendigt med en ultralydsscanning.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.