BBHM-Hospital-23

At få søskende

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det kan være en stor omstilling at få en lillebror eller en lillesøster, især hvis det er barnets første søskende. I kan gøre det nemmere ved at gå i gang med at forberede barnet i god tid, inden I kommer hjem med den nyfødte.

Forbered ældre søskende i god tid

Forberedelserne kan begynde, så snart I ved, at der er en lille ny på vej. Hvis I skal flytte rundt på værelser, skifte seng eller ændre rutiner, kan det gøres, længe inden det nye familiemedlem ankommer. I kan læse historier om at få søskende, kigge på billeder, fra dengang barnet selv var baby, og tale om det, og I kan mødes med andre babyer. Involver barnet mere og mere, jo tættere på fødslen I kommer, og tal med barnet om jeres forberedelser derhjemme. Lad gerne den kommende lillebror eller lillesøster have en dukke eller en bamse allerede under graviditeten, eventuelt med små bleer eller tøj.

Giv barnet realistiske forventninger. Det er for eksempel ikke en god idé at sige, at I kommer hjem med en legekammerat, eftersom det varer længe, før de kan lege sammen.

Bed familie og venner om at bekræfte og være sammen med det ældre barn, når de kommer på besøg for at hilse på den lille ny.

Hverdag med flere børn

Sørg for, at det ældre barn stadig kan være sammen med dig som forælder. Hvis I er to, kan I regelmæssigt afsætte tid til, at barnet kan være alene med den forælder, som det var mest sammen med inden familieforøgelsen (så forandringen ikke bliver så stor), alt efter hvordan situationen ser ud hjemme hos jer.

Selv korte stunder med nærvær er guld værd, fx at spise et mellemmåltid sammen og tale om, hvordan det er gået i børnehaven, at sidde og tegne ved spisebordet eller læse sammen. Prøv at være fuldstændig nærværende i disse stunder – læg mobiltelefon, tablet, computer og andre forstyrrende elementer væk, så barnet får din fulde opmærksomhed og ikke behøver at søge negativ opmærksomhed.

I kan lade større søskende nyde særlige privilegier ved for eksempel at lade dem tage med ud og købe ind eller have egne aktiviteter med forældre eller slægtninge, fx at gå i biografen, tage i svømmehallen eller få lommepenge. Det kan være svært at finde tiden til det, men hvis man formår at skabe balance i familien, vil det gavne amningen og tilknytningen til det nye barn.

Amningen når I er kommet hjem

Babyens gråd kan ofte være det, der bekymrer det ældre barn. Når babyen er sulten og skriger, og mor fokuserer på baby og skal amme ... så vil det ældre barn også have opmærksomhed og kravler op i mors skød.

Afledningsmanøvrer

Når barnet græder, kan den anden forælder/eventuelle støtteperson finde på noget sjovt med det ældre barn, som fjerner opmærksomheden fra den lille i et stykke tid. Så kan moren begynde at amme i fred og ro. Når babyen sutter, kan storebror eller storesøster komme og se den få mad fra mors bryst.

Højtlæsning, hygge og remser om fødder

Når du begynder at føle dig bedre tilpas med amningen, kan du læse højt for det større barn, mens du ammer – en hyggestund for alle.

Gør gerne babyens fødder og tæer interessante. De er ikke så ømtålige, så lad gerne det større barn holde eller ae dem. Desuden er der mindre smittefare forbundet med at røre ved det lille barns fødder end ved ansigt og hoved. I kan for eksempel synge eller sige remser om fødder og tæer.