Andet trimester

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Jordemoder

(Fra graviditetsuge 14 til 27 + 6)

Andet trimester varer fra den første dag i graviditetsuge 14 til den sidste dag i graviditetsuge 27.

Fra uge 14 udsondres hormonet relaxin, som løsner leddene i bækkenet. For nogle kvinder kan dette være smertefuldt Fra graviditetsuge 16 kan du også have sammentrækninger og spændinger i livmoderen, såkaldte Braxton-Hicks-kontraktioner. De kaldes også plukkeveer eller falske veer og træner livmoderen op til fødslen.

Omkring uge 20 vil du som regel kunne mærke de første fosterbevægelser, hvilket er en milepæl for mange. På dette tidspunkt kæmper nogle kvinder stadig med kvalme og træthed, hvilket er helt normalt. Symptomer, der kan dukke op i andet trimester, er smerter i ryggen, krampe i benene og plukkeveer.

I andet trimester gennemgår fosteret en vækstfase. Fosteret bliver længere og begynder at få de samme proportioner som en nyfødt. I slutningen af andet trimester får fosteret mere underhudsfedt, og fra uge 22 betragtes fosteret som et barn.

Mange kvinder, men langt fra alle, oplever andet trimester som det mest behagelige. De første og mest mærkbare symptomer (fx kvalme og træthed) kan have fortaget sig, så man har det godt igen. På dette tidspunkt har du været til ultralydsundersøgelse, hvor du for første gang får lov til at se, at der virkelig er nogen derinde. Erkendelsen af at dit barn er blevet til, og at du skal være forælder, begynder at synke ind.