Detroit-birth-photography-HannahS (279)

Amningen i de første døgn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

De første døgn efter fødslen kan være vidt forskellige. Det kan for eksempel se sådan her ud:

Dag 1: I de første timer er barnet ofte meget aktivt, vågent og indstillet på at nå frem til brystet. Men det gælder ikke for alle børn. En del børn er utilpasse og kaster op, er trætte efter fødslen eller har ondt i hovedet, fordi de er blevet taget med sugekop. Friske og fuldt udviklede børn klarer sig fint det første døgn på reserverne fra deres tid i mors mave. Mange nyfødte sover meget efter den første vågne periode, nogle gange et helt døgn.

Dag 2: Det andet døgn har barnet til gengæld brug for at få modermælk. Langt de fleste børn er begyndt at sutte inden for 24 timer, og derefter sutter de gerne meget og ofte.

Det kan være lidt anstrengende, for det er netop nu, at du som nybagt mor er ekstra træt. Adrenalinet susede gennem kroppen i det første døgn, hvor barnet mest sov, men nu, hvor barnet vil sutte meget, kommer trætheden. Nu er det vigtigt, at du ved og forstår, at barnet har brug for at sutte meget i det andet døgn, eftersom det stimulerer mælkeproduktionen. Barnet sutter små dråber råmælk i sig, som nogle gange ikke engang er til at få øje på. Sørg for at hvile i det korte perioder, hvor barnet sover. Måske vil barnet sutte otte, tolv eller endnu flere gange i løbet af det andet døgn. I den første uge bør du amme med højst 4-5 timers mellemrum.

Det er vigtigt, at du er klar over, at barnet også skal spise om natten, Hvis du vågner og kan mærke, at det er spisetid (det kan mærkes i brysterne), vækker du barnet og lægger det til brystet. Hvis barnet ikke vil vågne, kan du vække det ved at skifte ble.

Dag 3-5: I løbet af det tredje, fjerde eller måske femte døgn løber mælken til. Så sutter barnet måske på begge bryster ved hvert måltid og tager derefter en sovepause. Nogle gange skal barnet have 2-4 gange bryst pr. måltid, før det er mæt (dvs. gå tilbage til det første og det andet bryst en ekstra gang, tænk "fireretters menu"). Normalt behøver du ikke at amme helt så ofte, når den modne mælk er løbet til.

Får barnet nok mad?

Et tegn på, at barnet har fået nok mad, er, at det slipper brystet og virker tilfreds, at barnet er aktivt og opmærksomt mellem måltiderne, og at det tisser og har afføring flere gange i døgnet. Barnets afføring skifter farve fra sort til brungrønt til gult i løbet af de første dage.