attslutta amma-6624450

Ammestop

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det er vidt forskelligt, hvordan mødre oplever selve amningen. Når ammeperioden af forskellige årsager er forbi, er der også stor forskel på, hvordan man reagerer som mor. For mange er det en sorg, at denne periode er forbi, for andre er det en lettelse, en del føler begge dele og så videre. Det er altså helt individuelt, men det er vigtigt at understrege, at det kan være svært og meget følelsesladet at holde op med at amme.

En afgørende faktor er dog, om moren selv har valgt at stoppe, eller om hun føler sig nødsaget til det. Det går som regel lidt lettere, hvis hun oplever, at hun selv har taget beslutningen.

Problemer med amningen kan føre til, at man ikke orker at fortsætte. Der kan være forskellige årsager til, at amningen er en udfordring. Når alt kommer til alt, er det bedre for barnet, at moren er i balance og har overskud, end at hun bliver ved med at amme for enhver pris.

Årsager til at holde op med at amme

Der kan være mange årsager til, at amningen afsluttes: Moren vælger det – man når til et punkt, hvor man føler, at man er færdig med at amme. Det er helt individuelt, hvornår det sker. Det er dog vigtigt at understrege, at det er helt op til forældrene at vælge ud fra deres barn og familiesituation.

Barnet vil ikke tage brystet længere

Et barn, der er begyndt at spise fast føde, vil måske ikke tage brystet længere og vælger dermed selv at stoppe. Hvis det er et lille barn (som ikke er begyndt at spise fast føde endnu), der ikke vil taget brystet, findes der tips og råd til, hvordan man får gang i amningen igen (hvis man ønsker at blive ved med at amme).

Medicinske årsager

Nogle gange er der medicinske årsager til, at man er nødt til at holde op med at amme. Hvis moren for eksempel skal begynde at tage medicin*, påvirkes nedtrapningen af amningen af, hvor hurtigt den skal afsluttes. Den nemmeste måde at holde op med at amme på er at trappe ned lidt efter lidt. *En del medicin overføres til modermælken og må ikke tages, når man ammer.

Amningskomplikationer

Amnings- eller brystkomplikationer kan føre til, at man vil holde op med at amme, og det afhænger i høj grad af, hvad moren har overskud og lyst til. Det er vigtigt, at du både før og efter din beslutning om at holde op med at amme søger praktisk støtte eller samtalestøtte, for eksempel hos din jordemoder eller på en ammeklinik.

Moren er helt udkørt

Mange større børn vil helst spise om natten. Der er så meget spændende at kigge på i løbet af dagen, at de måske ikke kan finde ro til at ligge ved brystet. Netop dette er et vigtigt emne på ammeklinikken: Mødre, der ikke har sovet igennem i 8-9 måneder, er helt udkørte og vil nedtrappe eller afslutte amningen og især slippe for at amme om natten.

Hvis du kæmper med natamning, kan det være en trøst for dig at vide, at kvinder, der ammer om natten, hurtigere synker ned i en dyb søvn sammenlignet med kvinder, der ikke ammer. Selvom man ammer meget, og søvnen bliver afbrudt, har moren altså bedre forudsætninger for at vågne udhvilet end en kvinde, der sover lige så lidt, men ikke ammer.